Monday, 12 May 2014

syukur

Assalamualaikum and hye guys :/

it has been a long long time that i did not blogging weehu. so, first of all i'm on sem break yehaa yehaa. tapi cuti dah nak habis....... duk rumah cuti ni takde buat ape ponzzz makan tido makan tido jalan buang masa tu jek kerja hakuu. waktu awal awal cuti kemain semangat kata nak kerja tapi sampai sudah tak kerja. eh tapi haritu aku ade pergi kursus roti dan pastri. meriah uolls tapi tanak cerita sekarang hahah

second semester went well. Alhamdulillah. lepas naik cuti midsem dah-tak-berapa-nak homesick sangat walaupon dua bulan lebih ke tiga bulan tak balik rumah. imma big girl now and big girl dont cry. hahah tak tapi aku dari dulu memang big sebab aku dari dulu "sihat" gitew. big kat sini nak cerita dah matang fizikal dan mental wahh hehe. tapi takdelah matang sepenuhnya tapi masih mampu nak atasi homesick dan sewaktu dengannya. ouh ayat aku sungguh carca marba. tapi ade satu benda yang paling amat nian buatkan aku sedih nak tinggalkan sem 2 ni. i'll write it later....

on 9th may, our results officially released. aku pasti semua student pra dip/asasi/dip uitm gementar gila sampai takde tahap sama macam aku. waktu tu rasa jantung nak terkeluar urat nak terputus ahh segala galanya menjadi serba tak kena. aku cuak menanti keputusan. based on pengalaman sem 1 result dah boleh dapat khamis malam tu via email. jadi aku pun gigih tunggu email masuk. tengok ade yang update dekat twitter dah dapat result buat aku tak senang duduk. aku langsung tak tidur tunggu result. pukul 3 lebih (pagi) aku dapat noti  tengok tengok ade email dr uitm punyalah cuak tanak bukak terus. 

dekat dekat pukul 4 baru tengok anddddddd finally i got my result. waktu tu saat itu aku rasa hampa. hampa yang teramat sangat. frustrated. i dont know why aku rasa aku manusia paling tak guna waktu tu sebab aku langsung takde rasa bersyukur ke ape ke hmm feelingless. my bad :( . dalam tempoh dua tiga hari result keluar tu memang kecoh lah masing masing dok tanya orang tu orang ni punya result. aku pon tak terkecuali. 

bila ade sesetengah orang yang dapat 2 point something or berapa berapa pon yang dorang dapat dan dorang bersyukur sangat sangat. waktu tu aku mula bukak minda bukak hati. dan aku rasa keputusan aku takdelah teruk sangat. sesuai dengan usaha aku. cuma aku, semua silap aku, aku yang tak reti bersyukur... aku harap lebih sedangkan usaha aku cuma sikit.... aku sedar. 

ade satu malam tu sebelum tidur aku muhasabah diri pasal keputusan aku. aku bersyukur sangat dengan ape yang aku dapat. bersyukur yang amat sangat. Thanks ya Allah. You are the best planner and i know that everything happens for a reason. secara jujurnya, pada mula mula aku dapat keputusan, aku seolah olah tak boleh terima hakikat. ya itu semua salah aku. aku tahu. sememangnya aku patut bersyukur awal lagi sebab keputusan aku naik walaupon cuma 0.01. at least, naik. aku patut bersyukur. bukan menyalahkan itu dan ini.
mungkin belum rezeki aku untuk dapat dean list sem ini. aku rasa aku bodoh sangat sebab tak bersyukur dari awal. ape yang Allah bagi itu adalah yang paling terbaik buat aku. salah aku...

melihat kepada reaksi ibu dan ayah selepas aku beritahu keputusan aku, aku bersyukur sangat sangat kerana mereka happy. aku rasa lega kerana kejayaan aku sememangnya untuk mereka. mereka bersyukur. aku betul betul bukak hati aku terima keputusan yang aku perolehi dengan hati yang terbuka. Alhamdulillah terima kasih ya Allah kerana pinjamkan kebahagiaan ini. mungkin belum masa aku nak dapat dl. Allah Maha Mengetahui. siapa kita nak menolak takdir-Nya. i'll try my best next semester and make my parents happy and happy. i just can said that their happiness is my happiness. 

to those who got dl, congrates guys. yang tak boleh terima hakikat macam aku (pada awalnya hehe) korang try muhasabah diri, tengok sekeliling korang, belajar terima hakikat dan yang paling penting kita kena bersyukur(note to self). and now i realize and i very thankful to Allah. thanks for everything ya rabb. its all my mistakes, i know. 

i thought this entry gonna be short but vice versa hahah. i am sorry ya Allah. thanks for everything ya Allah and all i can say now Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. 



xoxo,
hadirah <3

No comments:

Post a Comment